Zelenková upozorňuje na mykózy spojené s letnými kúpaliskami

07.07.2005 Celý región

Svidník 7. júla (TASR) - Leto okrem dovolenkovej pohody prináša so sebou nielen proklamované nebezpečenstvo zo slnečného ožarovania, ale aj hubovité ochorenia.
Spomínané ochorenia spôsobuje väčšia kumulácia ľudí na kúpaliskách, sociálnych zariadeniach a chodenie bez obuvi - naboso. Niektorí ľudia majú mykózu voľnej kože alebo nechtov, ktorú si neliečia. Stávajú sa tak potenciálnymi nosičmi ochorenia pre ostatných. \"Málokto si uvedomuje, že stačí jedna malá šupinka kože alebo malý kúsok nechtu na to, aby toto ochorenie nakazilo celú škálu ďalších ľudí, \" uviedla dnes pre TASR primárka Dermatologického oddelenia sanatórneho typu vo Svidníku Hana Zelenková. Dodala, že ochorenie sa prejavuje svrbením medzi prstami na nohách, po čase sa môžu objaviť vodnaté vyrážky a pod. Mykózy sa však môžu vyskytnúť aj na rukách, trieslach a pod. Za prejavy mykózy označila Zelenková aj svetlo alebo tmavohnedé škvrny.
\"Každý človek, ktorý zistí akúkoľvek zmenu - začervenanie, ošupovanie kože a pod. , má vyhľadať lekára, \" doplnila Zelenková. Dodala, že k rozširovaniu týchto chorôb napomáhajú umelé hmoty, tričká, čipky, spodná bielizeň s čipkou, tangá - nohavičky, ktoré môžu spôsobiť nepríjemné problémy. \"Odporúčala by som preto počas leta dezinfekčné mydlá, dezinfekčné prípravky a hlavne nezabúdať všímať si svoje telo, \" povedala Zelenková.
 

Vyberte región

mark